(P) Cum se stabilește prețul energiei electrice în România?

Prețul energiei electrice este un aspect care influențează viață fiecăruia dintre noi. Acesta afectează atât consumatorii casnici, cât și consumatorii industriali, în condițiile în care absolut fiecare activitate moderna are nevoie de energie electrică.

(P) Cum se stabilește prețul energiei electrice în România?

În ultimii ani, prețul a fost supus unor schimbări semnificative. Există mai mulți factori care au contribuit la aceste modificări, precum prețul gazelor naturale, cererea din ce în ce mai mare, și criza energetică globală. 

În România, plătim un pret energie electrica ce este determinat de un set complex de factori. Înainte de a alege un furnizor de energie electrică, este bine să știi cum se stabilește prețul pe care îl plătești.

Care sunt factorii care determină prețul energiei electrice în România?

Piața de energie electrică din România este un ecosistem complex, care implică mai multe entități. Acestea includ producători de energie electrică, furnizori, distribuitori și Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România (OPCOM), toate aceste părți joacă un rol esențial în determinarea prețului final.

Prețul energiei electrice se formează pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și este influențat de o serie de factori. Cererea și oferta sunt cei mai importanți dintre acești factori. În plus, temperatura exterioară, ziua săptămânii și sezonul au, de asemenea, un impact semnificativ.

Un exemplu simplu ar fi creșterea cererii de energie electrică în timpul verii, când sistemele de climatizare sunt folosite masiv. Acest lucru poate duce la creșterea prețului energiei în perioadele de vârf, când cererea este maximă.

Oferta de energie electrică este determinată de producția de energie electrică și stocurile disponibile. România are o varietate de surse de energie electrică, precum centralele termice, hidrocentralele, parcurile eoliene și panourile solare. Cantitatea de energie produsă de aceste surse, împreună cu stocurile de energie, influențează disponibilitatea și, implicit, prețul energiei electrice.

Prețul este transmis de OPCOM către furnizori, furnizorii adaugă o marjă de profit și îl transmit consumatorilor finali. Acest lucru înseamnă că, înainte de a ajunge la tine, prețul energiei a fost ajustat de mai multe ori pe parcursul lanțului de aprovizionare.

Reglementarea prețului

Pentru consumatorii casnici, prețul energiei electrice este reglementat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această autoritate stabilește tarifele pentru energie, luând în considerare costurile de producție, distribuție și alte aspecte relevante. Consumatorii non-casnici, precum industria sau afacerile, au mai multă flexibilitate în negocierea prețurilor cu furnizorii lor de energie electrică.

Cum alegi cel mai bun furnizor de energie electrică?

Dacă urmează să semnezi un contract de furnizare electrică, trebuie să știi că faci parte dintr-o piață liberalizată, ceea ce îți permite să alegi furnizorul. Atunci când faci acest lucru, ține cont atât de preț, cât și de alte criterii precum oferta sau calitatea serviciilor pe care ți le pot oferi. Pe site-ul ANRE ai la dispoziție un comparator de prețuri, unde poți analiza în detaliu ce are de oferit fiecare furnizor în parte, astfel încât să iei cea mai bună decizie. 

Stiri

Modifică setările cookies