De multe ori nu ne dam seama cat de norocosi suntem ca mergem la stadion, ne sustinem echipa favorita, putem sa o urmarim la tv sau in deplasari si totul pare ca ni se cuvine, ca e cumva ceva firesc. Si e bine sa ai sentimentul asta, insa doar pana cand ne gandim ca multi suporteri nu mai isi pot sustine echipa pentru simplu motiv ca aceasta A DISPARUT pentru eternitate! Astazi o sa cititi care sunt cele mai importante echipe-fantoma!
Fotbalul este un sport care traieste din traditie, iar multe echipe sunt legate de identitatea oraselor, regiunilor sau chiar tarilor pe care le-au reprezentat. Totusi, istoria a fost nemiloasa cu unele cluburi si nationale, care au disparut fie din cauza problemelor financiare, fie din cauza evenimentelor politice. Unele dintre ele si-au gasit o continuare sub alta forma, insa cele mai multe au disparut fara urma, ramanand doar in amintirea suporterilor si in arhivele fotbalului — spre deosebire de echipele actuale, care lupta sezon dupa sezon pentru un loc cat mai sus in clasament liga 1, unde traditia inca mai conteaza.
Wimbledon FC – Clubul care a fost furat suporterilor sai
Fondat in 1889, Wimbledon FC a fost un club de traditie in Anglia, ajungand in prima liga in anii ‘80 si reusind chiar sa castige FA Cup in 1988 dupa o finala istorica impotriva lui Liverpool. Echipa era cunoscuta pentru stilul sau agresiv de joc, fiind supranumita „Crazy Gang” datorita atitudinii dure din teren. Jucatori precum Vinnie Jones si Dennis Wise au fost simbolurile acestei echipe.
In 2002, clubul a fost mutat la Milton Keynes si transformat in MK Dons, un eveniment vazut ca o tradare a suporterilor. Fanii au decis sa o ia de la zero si au fondat AFC Wimbledon, o echipa care a urcat rapid prin ligile inferioare si a redevenit un simbol pentru orasul Londra. In acest moment Wimbledon este in liga 4a engleza.
CSKA Moscova – Clubul armatei sovietice, dizolvat si reinviat
CSKA Moscova era una dintre cele mai puternice echipe din Uniunea Sovietica, fiind sustinuta de armata. Clubul a castigat de sapte ori campionatul URSS (1946, 1947, 1948, 1950, 1951, 1970, 1991) si a avut o prezenta notabila in competitiile europene. Dupa prabusirea URSS, situatia clubului a devenit instabila, iar in anii ’90, echipa s-a prabusit financiar, fiind practic dizolvata si reorganizata ulterior.
In ciuda problemelor, un nou CSKA Moscova a fost reinfiintat, sustinut de oligarhi rusi si devenind din nou o forta in fotbalul rusesc, castigand titluri si avand performante notabile in UEFA Champions League. Totusi, clubul initial, legat direct de armata sovietica, nu mai exista.
Third Lanark – Campionii din Scotia, disparuti peste noapte
Third Lanark a fost una dintre echipele istorice ale fotbalului scotian, fondata in 1872. A fost campioana a Scotiei si a jucat in prima liga pentru mare parte din existenta sa. Clubul a fost insa distrus de managementul defectuos si coruptia conducerii.
Desi avea un stadion decent si un numar mare de suporteri, in 1967 echipa a fost fortata sa declare faliment si sa se desfiinteze. Multi fani au ramas socati de rapiditatea cu care clubul a disparut. Spre deosebire de alte cluburi care au fost reinviate sub o alta forma, Third Lanark nu a mai fost readus in fotbalul profesionist sub nici o forma.
Unirea Urziceni – Campioana Romaniei care a disparut in doi ani
Unirea Urziceni este un exemplu unic in fotbalul romanesc. Fondata in 1954, echipa a fost in mare parte necunoscuta pana in anii 2000, cand sub conducerea lui Dan Petrescu a devenit o forta in Liga 1. In 2009, Unirea a castigat campionatul Romaniei si a jucat in UEFA Champions League, unde a reusit rezultate notabile impotriva unor echipe mari precum Sevilla si Rangers.
Totusi, fara un suport financiar stabil, echipa a intrat rapid in declin. In 2011, clubul a fost desfiintat, iar jucatorii au plecat la alte echipe.
FK Obilic – Clubul condus de un lider paramilitar
FK Obilic este poate cel mai controversat club din aceasta lista. In anii ‘90, echipa a fost cumparata de Zeljko Raznatovic, cunoscut ca „Arkan”, liderul unei grupari paramilitare implicata in razboaiele din fosta Iugoslavie. Sub controlul sau, Obilic a castigat campionatul Serbiei in 1998, profitand de intimidari asupra adversarilor.
Dupa asasinarea lui Arkan in 2000, clubul a intrat in declin si a fost exclus treptat din fotbalul profesionist. Din 2015 FK Obilic a disparut total, singura activitate legata de acest nume fiind a unei echipe de fotbal feminin.
Iugoslavia – Echipa care putea castiga Cupa Mondiala
Echipa nationala a Iugoslaviei a fost una dintre cele mai puternice din lume inainte de destramarea tarii. A ajuns in semifinale la Campionatele Mondiale din 1930 si 1962 si a produs jucatori legendari precum Dragan Dzajic si Dejan Savicevic.
Razboaiele din Balcani au dus la destramarea echipei in anii ‘90. FIFA si UEFA au impus sanctiuni, iar jucatorii s-au raspandit in nationalele noilor tari: Serbia, Croatia, Bosnia, Slovenia, Muntenegru si Macedonia.
RDG – Echipa disparuta dupa unificarea Germaniei
Republica Democrata Germana (RDG) a avut o echipa nationala puternica, iar momentul sau de glorie a venit in 1974, cand a invins Germania de Vest la Campionatul Mondial. In ciuda talentului sau, echipa a fost desfiintata in 1990, imediat dupa reunificarea Germaniei.
Multi jucatori ai RDG-ului au fost integrati in nationala Germaniei, insa identitatea echipei s-a pierdut definitiv.
Uniunea Sovietica – De la URSS la Rusia
Uniunea Sovietica a fost o forta in fotbal, castigand primul Campionat European in 1960 si avand performante remarcabile la turneele mondiale. Jucatori legendari precum Lev Yashin si Oleg Blokhin au fost simboluri ale echipei.
Dupa caderea URSS in 1991, echipa a fost dizolvata, iar Rusia a devenit succesoarea sa oficiala. Alte republici sovietice au format propriile nationale, precum Ucraina, Georgia si Armenia.
Cehoslovacia – O echipa cu doua finale de Campionat Mondial
Cehoslovacia a fost o nationala cu traditie, jucand finala Campionatului Mondial in 1934 si 1962. De asemenea, a castigat Campionatul European din 1976. Jucatori precum Antonin Panenka si Pavel Nedved au ramas in istoria fotbalului.
In 1993, dupa separarea tarii in Cehia si Slovacia, echipa a fost dizolvata, iar cele doua noi nationale au inceput sa isi scrie propria poveste.
Doua nationale ale Irlandei (1924-1936)
In perioada 1924-1936, Irlanda a avut doua nationale de fotbal, ca rezultat al separarii politice dintre Irlanda de Nord si Statul Liber Irlandez. Initial, ambele formatii revendicau dreptul de a reprezenta intreaga Irlanda, insa in 1936 FIFA a recunoscut Republica Irlanda ca entitate separata, lasand Irlanda de Nord sa-si continue propria traditie fotbalistica.
Saarland – Nationala unui stat efemer
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, regiunea Saarland a fost separata de Germania si a avut propria echipa nationala de fotbal intre 1950 si 1956. Saarland a participat chiar la preliminariile Cupei Mondiale din 1954, unde a fost invinsa de Germania de Vest. In 1957, regiunea a fost reintegrata in Germania, iar echipa sa a fost desfiintata.
Iata astfel ce va spuneam la inceputul articolului, suntem privilegiati sa avem o echipa sau mai multe favorite. Si nu doar ca putem sa ii sustinem, putem si paria pe meciurile si rezultatele acestor echipe fara temerea ca de maine se va desfinta.