(P) Câte cești de cafea este indicat să bem zilnic?

Mireasma îmbietoare de cafea boabe prospăt râșnite, zumzetul discret al espressoului care ne pregătește minunata licoare, gândul la o plajă însorită, la coastele Africii sau la munții Anzi de unde boabele au fost culese…

(P) Câte cești de cafea este indicat să bem zilnic?

Pentru cei mai mulți dintre noi, începutul de zi este asociat miresmelor ademenitoare ale unei cafele bune, care ne binedispune, ne conferă energie și ne încântă simțurile. În plus ne asigură și momentele de concentrare pentru activitățile intense de la servici sau de relaxare la o poveste cu prietenii, fie că o pregătim acasă, ne așteaptă la birou sau o savurăm pe terasa unei cafenele într-o companie plăcută.

De altfel, cafeaua este una dintre băuturile cele mai des consumate la nivel mondial. Doar în Marea Britanie, consumul mediu este estimat la circa 70 milioane de cești de cafea pe zi, ajungând la un număr de circa 1,3 miliarde la nivel mondial.

În condițiile în care această băutură a ajuns să fie atât de îndrăgită, e normal să ne întrebăm cât de des e indicat să bem cafea, și mai ales, câtă cafea putem consuma într-o singură zi, pentru a ne bucura de efectele ei benefice și a nu suprasatura organismul cu un consum în exces.

Efectele consumului de cafea

O cafea bună, din boabe proaspăt prăjite și de cea mai bună calitate, are rolul de a ne furniza energie și nu numai, prin conținutul de antioxidanți pe care îl conține.

Numeroase studii au indicat că un consum moderat de cafea este benefic pentru organism, desigur dacă reacțiile adverse ale acestuia nu indică contrariul. Oricum, concluziile studiilor arată faptul că beneficiile depășesc riscurile asociate consumului.

Datorită conținutului său de cafeină, regăsit dealtfel și în frunzele de ceai verde, boabe de cacao sau alune kola, cafeaua stimulează ușor sistemul nervos central, având efect de activare și a altor neurotransmițători, ceea ce duce la un aport de energie în organism, îmbunătățirea atenției și concentrării, a timpilor de reacție, a memoriei, vigilenței sau performanțelor fizice. Rezultatele unor studii de durată pe un număr mare de pacienți din Statele Unite au arătat că un consum moderat de cafea contribuie la scăderea riscului de mortalitate cu până la 64%. Deasemenea ajută funcțiile ficatului și în prevenirea unor boli degenerative cum sunt Alzheimer,  Parkinson și chiar diabet și contribuie la ameliorarea simptomelor asociate stărilor de depresie.

Câte cești de cafea e indicat să bem zilnic?

Toate aceste efecte se resimt la un consum mediu, adică de 3-4 cafele pe zi. Alte studii au arătat și faptul că persoanele care consumă în jur de 3 cești pe zi au șanse reduse la jumătate de a suferi de un declin cognitiv.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale consumului este bine să ne limităm la aceste cifre, deși în cazul unui organism mai rezistent chiar și un consum mai mare, de 7-8 porții zilnic, își păstrează efectele benefice. Consumul trebuie însă limitat la maxim 2 porții pe zi în cazul femeilor însărcinate sau al celor care alăptează.

La un consum mai mare, de 8-10 porții, sau în cazul unui organism mai puțin rezistent apar efecte adverse: tahicardie, nervozitate,  probleme de somn, stări de agitație sau de anxietate.

Oricum, cantitatea de cafea se calculează în funcție de nivelul de cafeină conținut în fiecare ceașcă pe care o bem. Astfel, o cafea preparată în casă poate să conțină în jur de 50 mg de cafeină, în timp ce o porție mare de cafea la filtru, pe care o bem de exemplu la o cafenea, poate conține și peste 300 mg cafeină.
Preferințele românilor în materie de cafea

Potrivit unor studii privind alegerile românilor atunci când vine vorba de cafea, aceștia preferă o cafea de consistență medie, adică un melanj echilibrat de Arabica și Robusta. Spre deosebire de exemplu de italieni sau spanioli, care beau o cafea mai bine prăjită și deci mai acidulată, în cazul acestui melanj cum se regăsește de exemplu în capsulele de cafea espresso Point de la Kafune, gustul este foarte echilibrat și delicat.

Efecte de tahicardie, adică accelerarea ritmului cardiac, se observă doar în cazurile în care am decis să creștem brusc ritmul cu care deja ne-am obișnuit, de exemplu dacă vizităm insorita Italie, unde locuitorii pot savura și câte 10-12 ceșcuțe de espresso într-o singură zi, dar pentru noi poate fi prea mult. Creșterea tensiunii arteriale se produce doar de la un consum mai mare de 8-10 cafele pe zi.

Oamenii de știință s-au pus în general de acord în privința unui consum echilibrat de cafea zilnic. Astfel, "a bea cafea pare un lucru sigur în cadrul rutinelor obișnuite de consum", este concluzia la care a ajuns o echipă condusă de R. Poole și publicată în British Medical Journal (BMJ) în 2017. În privința unei cantități exacte, este greu însă de determinat cantitatea ideală, pentru că informațiile legate de consumul de cafea se suprapun cu date legate de alți factori incluși în stilul nostru de viață sau în dieta zilnică.

Dacă însă specialiștii s-au pus de acord în privința efectelor benefice ale cafelei la un consum moderat, cine suntem noi să-i contrazicem? Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de efectele sale pozitive și să o consumăm în compania preferată dimineața, la birou sau pe o terasă, într-o după-amiază însorită de vară.

Stiri

Modifică setările cookies