(P) Activități distractive și educative pentru copii, în funcție de vârstă

Copiii au nevoie să fie implicați constant în activități specifice vârstei lor, pentru a-și consuma energia și pentru a descoperi lumea înconjurătoare prin joc și distracție.

(P) Activități distractive și educative pentru copii, în funcție de vârstă

În funcție de abilitățile celor mici și de interesul lor pentru anumite lucruri, părinții îi pot îndruma către o mulțime de activități distractive, care contribuie la dezvoltarea lor amonioasă.

Iată câteva activități recomandate pentru cei mici, în funcție de vârstă:


Activități pentru bebeluși și copii mici
Atunci când copiii sunt foarte mici, opțiunile sunt limitate. Totuși, părinții își pot îndrepta atenția către sport: înotul este una dintre activitățile la care pot participa chiar și bebelușii de doar câteva luni. De asemenea, învățarea culorilor, joaca cu plastilina, cu obiecte din lemn și cu animale sau plimbările cu tricicleta sunt câteva dintre activitățile de care copiii se pot bucura chiar de la vârste fragede.

Activități pentru copiii de 2-4 ani
Începând cu vârsta de 2-3 ani, copiii sunt pregătiți pentru foarte multe activități antrenante, care contribuie la dezvoltarea unor abilități precum memoria, limbajul, postura sau atenția. Așadar, pentru a te asigura că îi vei face pe plac copilului tău, ia în considerare activități precum pictatul cu degetele, rezolvarea puzzle-urilor adaptate vârstei sale, învățarea numerelor, a literelor și a animalelor, precum și folosirea diferitelor tipuri de jucării educative. Încearcă să-l înveți pe micuțul tău lucruri esențiale în viață și implică-l în acțiunile zilnice din casă - de exemplu, ia-l cu tine în bucătărie atunci când gătești sau roagă-l să te ajute să îngrijești florile. Nici activitățile sportive nu trebuie să lipsească de pe ordinea de zi, mai ales că aceasta este vârsta la care cei mici încep să-și dezvolte pasiunile și abilitățile.

Activități pentru copiii de 4-6 ani
Aceasta este perioada în care copiii încep să descopere tot mai mult lumea din jur și să pună în aplicare ceea ce au învățat până acum. De pildă, dacă până acum, cel mic a aflat de existența cifrelor și a literelor, acum a venit momentul să-i oferi pixuri și hârtie, pentru a experimenta tot mai mult scrisul corect. Activitățile informative, productive, artistice, științifice sau matematice sunt perfecte pentru a stimula imaginația și creativitatea copiilor.
Dacă ai observat că micuțul tău are înclinații către anumite domenii, îl poți îndrepta spre balet, gimnastică, dans sportiv, muzică, pictură, tenis, fotbal sau baschet. Toate acestea îl vor ajuta să se relaxeze, dar și să se dezvolte armonios.

Activități pentru copiii de 6-8 ani
Începând cu această vârstă, paleta de activități începe să se lărgească. În ceea ce privește sportul, părinții își pot îndruma acum copii și către volei, scrimă sau arte marțiale. Activitățile în natură se diversifică, iar cel mic poate acum să facă plimbări lungi cu bicicleta ori ture de jogging - orice îi face plăcere, atâta vreme cât învață să iubească mișcarea și să evite sedentarismul.

Sunt încurajate și activitățile extrașcolare, precum lecțiile de canto, de chitară ori vioară, cursurile de limbi străine, de teatru, de pictură sau chiar de gătit.

Activități pentru copiii de peste 8 ani

Copilul de peste 8 ani este ancorat în activitățile școlare, cărora le dedică mare parte din timp. Totuși, nivelul său de înțelegere este ridicat, așa că de la această vârstă poate fi implicat tot mai mult în mici activități casnice, care îl ajută să devină responsabil.

Totuși, nici sportul în aer liber nu trebuie să lipsească din programul său. În egală măsură este important și cititul. Totodată, cel mic poate să vizioneze diferite filme animate sau documentare, să meargă în excursii în natură, să viziteze grădinile botanice și zoologie sau să învețe să citească o hartă.
 
Există o mulțime de lucruri pe care copiii le pot întreprinde încă de la cele mai fragede vârste. Totuși, este important ca adulții să țină întotdeauna cont de vârsta lor și să nu-i suprasolicite cu activități mult prea dificile sau care nu le fac plăcere.

Stiri

Modifică setările cookies