(P) 8 idei de proiecte DIY cu o placa de PAL

PAL-ul este identificat mai degraba ca un material secundar folosit pentru fabricarea jucariilor, ca suport pentru diverse alte materiale de decor, dar si pentru turnarea centurilor de beton. Insa placa aglomerata din lemn sau PAL-ul are multe alte intrebuintari inedite prin care poate fi folosit. Sa vedem care sunt cateva dintre acestea.

(P) 8 idei de proiecte DIY cu o placa de PAL

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-home-interior-modern-room-2165756/ 
 

Putem construi o casa din PAL? Daca este vorba de un spatiu utilitar de tip atelier in care nu locuim propriu-zis, raspunsul este afirmativ.

PAL-ul are la baza sa aschii de lemn, resturi de la fabricarea de cherestea sau chiar  rumegus. Este intarit de o rasina sintetica sau un alt liant. Un material compozit, stratificat si care a fost presat si extrudat, PAL-ul este adesea regasit in mobilierul destinat unui grad inalt de uzura, mai ales atunci cand este finisat prin acoperirea fetelor cu un material realizat din film de melamina.

 

1. Mese

Prin natura compozitiei sale, PAL-ul poate fi foarte usor restaurat. Nu ai nevoie decat de un strat nou care sa ofere un suflu proaspat placilor. Poti folosi chiar un tapet inedit sau tot felul de folii speciale cu modele si culori avangardiste.

Un dulap de bucatarie, de exemplu, poate fi transformat intr-o masa cubica doar cu ajutorul unor mecanisme noi de prindere si cateva masuratori realizate in prealabil.

O latura de PAL care a apartinut mobilierului din hol poate fi transformata rapid intr-o masa rabatabila de bucatarie pe care sa o prinzi de perete.

2. Tabureti

Tot in categoria de mobilier reinventat, poti folosi placile de PAL pentru a decupa un scaun mic de tip taburet.

3. Rafturi

Indiferent de unde ai materialul brut – ca il reconditionezi sau ca il cumperi de pe mathaus.ro – PAL-ul este suficient de elastic si de rezistent pentru a fi folosit ca polite pentru un dressing. Imagineaza-ti o scara interioara din lemn care are mai multe spatii nefolosite dedesubt si pe care le-ai putea folosi.

4. Extinderea spatiului de depozitare

Oriunde stii ca exista un spatiu de depozitare in casa pe care vrei sa-l extinzi, PAL-ul poate sa-ti fie de folos.

5. PAL pentru placare

Desi ceva mai putin obisnuit, PAL-ul poate fi folosit si ca material pentru placarea tavanului. Practic, orice pod sau mansarda se poate folosi de acest sistem in asa fel incat sa ofere un suflu nou incintei, dar sa si contribuie la izolatia termica implicita.

6. Pat

Prin natura compozitiei sale, dar si a structurii elastice, PAL-ul poate fi folosit ca suport de saltea sau chiar ca si pat, daca este nevoie. In definitiv, in ziua de azi se fac paturi din paleti de lemn, iar rezultatul obtinut este unul estetic.

7. Biblioteca

Asa cum orice sipca de lemn masiv poate deveni o polita, la fel si cateva placi de PAL pot lua forma unei biblioteci incapatoare. Costul va fi mic si vei avea si avantajul de a adapta mobilierul la camera respectiva.

8. Pereti

Separarea unui spatiu deschis dintr-o locuinta mai mare se face de regula prin ridicarea unor pereti usori. Daca restul cladirii foloseste in mod preponderent lemnul, nu te opreste nimeni sa plachezi peretii cu PAL.

Stiri

Modifică setările cookies