(P) La ce ajuta Vitamina B12

(P) La ce ajuta Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina esentiala pentru functiilor organismului si se gaseste in carne, peste, produse lactate sau suplimente alimentare. Tratarea deficientelor se realizeaza atat prin corectarea alimentatiei, cat si prin administrarea de suplimente cu Vitamina B12. Totodata, aceasta este eficienta pentru a ameliora otravirea cu cianuri si nivelurile crescute de homocisteina in sange, afectiune numita hiperhomocisteinemie.

Vitamina B12 - beneficiile si administrare

Vitamina B12 este necesara pentru functiile si dezvoltarea creierului, a nervilor, a celulelor sangelui si a multor alte celule si organe, fiind esentiala in sarcina si alaptare. Totodata, injectata timp de 10 zile si apoi lunar pentru tot restul vietii, este eficienta pentru tratarea persoanelor care sufera de boli ereditare care au ca simptoma absorbtia redusa a Vitaminei B12. O astfel de afectiune este boala Imerslund - Grasbeck.

Vitamina B12 se poate administra oral sau injectabil, sub a doua forma fiind mai eficienta in cazul persoanelor cu deficiente severe sau cu leziuni nervoase asociate.

Vitamina B12 poate tratata hiperhomocisteinemie

Nivelurile crescute de homocisteina din sange, sau hiperhomocisteinemia, se pot trata prin administrare orala de Vitamina B12, acid folic si, in unele cazuri, piridoxina (Vitamina B6).

Vitamina B12 este eficienta in ameliorarea afectiunilor oculare

O afectiune a ochilor care poate duce la adultii in varsta chiar la pierderea vederii, sau la degenerare maculara generata de varsta, poate fi tratata prin administrarea Vitaminei B12 in combinatie cu alte vitamine din complexul B-urilor, inclusiv acidul folic si Vitamina B6. Astfel, se poate preveni aparitia degenerarii maculare provocata de inaintarea in varsta.

Vitamina B12 poate reduce durerea

Utilizarea unui unguent pe baza de Vitamina B12 poate ajuta la reducerea durerilor asociate cu unele afectiuni. Studiile au relevat faptul ca administrarea sublinguala a 1000 mcg de Vitamina B12 poate reduce durata si focarele de durere asociate cu placile Canker.

Totodata, cercetarile au dovedit ca injectarea subcutanata a Vitaminei B12 sub forma de metilcobalamina de sase ori pe saptamana, timp de o luna, poate reduce durerea nervoasa cauzata de Zona Zoster. Tratamentul s-a dovedit mai eficient decat administrarea Vitaminei B12 pe cale orala sau injectarea de lidocaina sub piele.

Vitamina B12 poate fi eficienta in prevenirea bolii Alzheimer

Unele studii releva ca administrarea de Vitamina B12 impreuna cu Vitamina B6 si acid folic timp de 2 ani poate incetini modificarile cerebrale legate de declinul mental si de boala Alzheimer.

Vitamina B12 se poate folosi in angioplastie

In cazul procedurilor de deschidere a vaselor de sange blocate sau ingustate, studiile au relevat faptul ca administrarea de acid folic, Vitamina B6 si Vitamina B12 ar putea reduce riscurile reblocarii dupa angioplastia balonului. Aceast lucru, insa, nu s-a verificat si in cazul persoanelor care au un sten coronarian plasat in artere.

Vitamina B12 eficienta in prevenirea aterosclerozei

Ateroscleroza, sau intarirea arterelor, poate fi incetinita prin administrarea de Vitamina B12, acid folic, Vitamina B6 si L-arginina zilnic, timp de un an. Acest tratament incetineste progresia arterelor infundate si imbunatateste functia vaselor de sange la persoanele cu artere infundate.

Vitamina B12 se poate utiliza topic

Cercetarile releva ca aplicarea unei creme pe baza de Vitamina B12 pe eczeme sau dermatite atopice, de doua ori pe zi, poate ameliora evolutia acestora, grabind vindecarea. 

Vitamina B12 utila in afectiuni pulmonare

Rezistenta la bolile pulmonare care ingreuneaza respiratia, precum cele obstructive cronice sau BPOC, poate fi crescuta prin consumul de Vitamina B12. 

Vitamina B12 este eficienta in tratarea depresiei

Consumul mai mare de alimente care contin Vitamina B12 a fost legat de reducerea riscului de depresie in cazul barbatilor in varsta, in vreme ce nivelul scazut de Vitamina B12 in sangele femeilor insarcinate a fost asociat cu un risc mai mare de depresie postnatala. Astfel, administrarea de Vitamina B12 in cazul barbatilor adulti in varsta si al femeilor insarcinate ar putea preveni depresia. 

Vitamina B12 este eficienta in tratarea neuropatiei diabetice

Ultimele studii arata ca durerile nervoase in cazul persoanelor cu diabet, sau neuropatia diabetica, pot fi ameliorate prin administrarea unei forme de Vitamina B12 impreuna cu un derivat de tiamina si Vitamina B6. De asemenea, poate fi eficient si un supliment medical care contine forme specifice de Vitamina B12, acid folic si Vitamina B6. Totodata, administrarea orala sau injectabila ajuta la reducerea durerii in cazul persoanelor cu leziuni nervoase provocate de diabet. 

Afla aici mai multe informatii despre rolul si simptomele deficientei Vitaminei B12.

Stiri

Modifică setările cookies