(P) Iluminatul dormitorului - tot ce trebuie să știi

Un ambient și un spațiu odihnitor și relaxant cum este dormitorul are nevoie de iluminarea potrivită.

(P) Iluminatul dormitorului - tot ce trebuie să știi

De multe ori, însă, nu acordăm acestui aspect importanța de care are nevoie. 

În dormitor, contează să păstrăm o atmosferă caldă, propice somnului, lecturii și relaxării. Pentru asta, e esențial ca iluminarea să fie corespunzătoare. Poate mai mult decât în orice altă încăpere, aici e ușor să te joci cu ideea de lumină, pentru că, în general, vorbim despre un spațiu mai mic, unde poți acorda atenție felului în care folosești anumite accente. Iată tot ce trebuie să știi despre iluminarea potrivită în dormitor.

Proiectează iluminarea, în funcție de înălțimea camerei

Spre deosebire de alte camere, în dormitor nu este neapărat nevoie de o iluminare centrală, cu ajutorul unei surse puternice de lumină, cum este, de exemplu, un candelabru. Din contră, sunt de preferat plafonierele sau lustrele, cu un design simplu sau mai interesant, alese în funcție de înălțimea camerei. Pentru un dormitor înalt, alege o lustră cu un design modern, iar dacă încăperea are înălțime mică, o plafonieră mai simplă este de ajuns.

Folosește mai multe surse de lumină

Secretul pentru a obține o lumină ambientală de efect în dormitor? Folosirea mai multor surse de iluminat cu lumina slabă, în locul uneia singure care să ofere o lumină prea puternică, posibil deranjantă pentru ochi, în special seara. Ar fi indicat ca amplasarea acestor surse de lumină să se facă încă din faza de proiectare a camerei, în special dacă e vorba de spoturi încastrate. Dacă ți-e imposibil, poți corecta acest aspect și ulterior, prin folosirea altor tipuri de obiecte de iluminat.

Becurile cu lumina caldă creează atmosfera potrivită  

Lumina folosită în bucătărie, birou sau chiar living, este, în general, o lumină rece, dată de becurile cu halogen sau tuburi fluorescente. Doar că, în dormitor, nu e recomandat să folosim așa ceva, dacă nu vrei să-ți afecteze calitatea somnului. Aici trebuie alese becuri cu lumină caldă, cu o temperatură de culoare de aproximativ 2000-3300 K. Cu o lumină blândă și relaxantă pentru ochi, acestea creează atmosfera potrivită odihnei. Atenție însă! Dacă pereții sunt albi, lumina dată de becuri poate avea o tentă ușor gălbuie. 

Evidențiază detaliile prin lumini de accent și stratificare diversă

În dormitor, poate mai mult decât în altă încăpere, poți evidenția anumite detalii din încăpere - unghiuri, forme sau texturi - cu ajutorul surselor de lumină poziționate atent. Folosește-te, din plin, de veioze, aplice sau spoturi, ca să pui în valoare anumite zone sau piese importante: colțul tău preferat de lectură sau un tablou de pe perete, spre exemplu. Poți opta și pentru lumini de veghe care să nu te deranjeze în timpul serii sau al somnului. Cu ajutorul acestui tip de iluminare, creezi o stratificare discretă și elegantă în dormitor. 

Spoturile sau aplicele de perete, potrivite pentru seară

Pentru a crea atmosfera propice somnului, nu ezita să apelezi la aplice de perete, dacă instalarea de spoturi nu a existat încă din faza de amenajare. Specifice mai mult camerelor de hotel, acestea difuzează lumina în mod plăcut și creează atmosfera de care ai nevoie înainte de culcare. În magazinele de specialitate, găsești aplice perete la preț avantajos pe care le poți instala în funcție de dimensiunea peretelui și la înălțimea potrivită pentru ochi. Dacă ai o cameră de dimensiuni mai mici, alege unele cu design minimalist, cu abajur din sticlă mată, lemn sau metal. 

Luminile ascunse sau difuze

Designerii de interior sunt de acord că mai multe leduri de putere redusă, cu o lumină discretă sau difuză, amplasate sub pat sau în alte locuri discrete din dormitor creează un efect mai bun decât un candelabru mare plasat în centrul încăperii. În plus, dacă dorești să ajustezi lumina veiozei și să adaptezi intensitatea ei, folosește un variator și vei obține necesarul de care ai nevoie.

În afară de piesele de mobilier alese ca să-ți asigure confortul, iluminatul ambiental poate crea atmosfera relaxantă, propice odihnei, de care ai nevoie în dormitor. Urmează sfaturile din acest articol și asigură-te că alegi aplice de calitate pentru dormitorul tău.  

Stiri

Modifică setările cookies