(P) Cum alegi jucariile potrivite pentru copiii mici, in functie de varsta

(P) Cum alegi jucariile potrivite pentru copiii mici, in functie de varsta

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/depth-of-field-photography-of-p-l-a-y-wooden-letter-decors-on-top-of-beige-wooden-surface-591652/

 

Esti in cautare de jucarii pentru micutul tau, sau poate vrei sa daruiesti un joc unui copil? Atunci, trebuie sa afli ca cel mai usor mod de a alege jucaria potrivita este sa tii cont de varsta piticotului, pentru ca intelectul sau sa fie stimulat la nivelul optim. In felul acesta, copilul nu se va plictisi imediat, daca jocul este destinat celor mai mici, si se dovedeste a fi mult prea usor. De cealalta parte, nici nu se va supara daca nu va reusi sa inteleaga ce are de facut. Daca jocul necesita abilitati nedeprinse inca, distractia va intarzia sa apara. Copiii se bucura de jucarii pe care le pot stapani si care sunt potrivite etapei de dezvoltare in care se afla. Iata care sunt cele mai potrivite jucarii pentru copii, in functie de varsta.

Jucarii pentru nou-nascuti (intre 0-5 luni)

Bebelusii sunt fascinati de miscare, sunete si imagini simple. Acum fac cunostinta cu lumea si persoanele din jurul lor, isi descopera propriile corpuri, lucreaza la coordonarea dintre ochi si mana, dezvoltandu-si simtul tactil. Jucariile potrivite pentru aceasta varsta includ: 

Zornaitori;

Jucarii de cauciuc pe sistem squeeze;

Animale de plus;

Jucarii cu oglinzi;

Carti cu imagini alb-negru.

Jucarii pentru sugari (intre 6-12 luni)

Copilul poate sta in fundulet confortabil, astfel ca lista jucariilor potrivite se modifica. Cel mic isi poate folosi toate capacitatile mainilor si ale gurii: simte, ciupeste, trage, impinge, musca, suge si asa mai departe… Astfel, el se obisnuieste sa isi foloseasca simturile si corpul, in relatie cu lumea inconjuratoare. In aceasta perioada, copiii se joaca fara probleme cu:

Xilofoane sau alte jucarii muzicale;

Telefoane sau tablete de jucarie, cu sunete specifice animalelor;

Cuburi;

Jucarii pentru dentitie;

Puzzle-uri de lemn simple.

Jucarii pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani

In aceasta etapa, cel mic este mult mai interactiv cu obiectele din jurul sau. Este la varsta la care vrea sa investigheze fiecare colt din casa, sa gaseasca obiecte ascunse si sa imite sunetele pe care le aude. Asadar, jucariile ideale vor fi cele care  joaca un rol in dezvoltarea sa. Totul tine de senzorial si imaginatie la aceasta varsta, asa ca abilitatile celui mic vor putea fi stimulate cu urmatoarele tipuri de jucarii:

Carti din materiale textile diverse, cu ilustratii viu colorate;

Creioane non-toxice;

Puzzle-uri cu insertie;

Masinute cu efecte sonore sau papusi cu voce.

Jucarii pentru copii intre 2 si 3 ani

De-acum, copilul poate lovi o minge, poate urca scarile si indica tot ce vede. De asemenea, poate sa interactioneze in timpul jocului si cu alti copii. Jucariile care necesita rezistenta fizica sunt cele mai potrivite pentru copiii de doi-trei ani, precum si cele care ii ajuta la dezvoltarea abilitatilor lingvistice si sociale. Iata ce jucarii sunt indicate:

Puzzle-uri bucata cu bucata, cu numar mic de piese;

Case de papusi sau alte cladiri in miniatura;

Carti de povesti cu ilustratii;

Plastilina nontoxica.

Jucarii pentru copii intre 3 si 6 ani

Deoarece in aceasta etapa a cresterii, copilul are mai mult control asupra reflexelor si miscarilor sale, are nevoie de jucarii care ii solicita activitatea creierului, precum si miscarile muschilor. Cele mai recomandate jucarii pentru aceasta varsta sunt:

Masinute de jucarie;

Triciclete sau biciclete pentru toate varstele din intervalul 3 si 6 ani, in functie de abilitatea copilului;

Puzzle-uri simple 3D sau puzzle-uri mecanice, precum si puzzle-uri bucata cu bucata formate din mii de piese;

Coarda sportiva sau mingi pentru jocuri de echipa.

Intr-adevar, alegerea cadoului potrivit pentru un copil poate fi o misiune ce pare complicata. Insa daca pornesti la drum stiind ce tipuri de jucarii sunt adecvate varstei celui mic, atunci sansele de succes sunt mult mai mari. Acum, ca stii ce jucarii poti alege pentru fiecare etapa de dezvoltare a copiilor mici, iti dorim spor la cumparaturi!

Stiri

Modifică setările cookies