(P) Cariera impresionantă de antrenor a lui Jose Mourinho

Jose Mourinho este unul dintre cei mai titrați antrenori cel puțin din era modernă a fotbalului, a antrenat echipe de top din Europa și a obținut performanțe uimitoare. Înainte de antrenorat, el a fost și jucător, însă a evoluat la echipe mici din Portugalia precum Rio Ave, Belenenses, Sesimbra și Comercio e Industria, echipe fără pretenții pentru care a jucat ca și mijlocaș. Îți voi prezenta astfel în continuare informații interesante despre cariera sa de manager, una mult mai prolifică.

(P) Cariera impresionantă de antrenor a lui Jose Mourinho

Debutul ca antrenor la Benfica

Oportunitatea de a antrena o echipă dintr-un campionat important a venit în anii 2000. Mourinho a fost numit ca principal la formația Benfica și a refuzat din start să lucreze cu secundul impus de club, preferându-l pe Carlos Mozer.

După o victorie importantă contra marei rivale Sporting Lisabona în Decembrie, Mourinho a cerut prelungirea contractului, dar a fost refuzat de conducerea clubului. Arogant din fire cum îl știm, Mourinho a anunțat că va părăsi formația lusitană.

Uniao Leiria

Nici bine n-a plecat de la Benfica, iar după o scurtă și meritată vacanță, Mourinho preia banca tehnică a lui Oniao Leiria, o echipă mai mică.

E clar că nu avea banca și nici infrastructura de la Benfica, dar a reușit la finalul sezonului o meritorie clasare pe locul 5, cea mai bună clasare a modestei echipe portugheze din istorie.

FC Porto

După succesul de la Leiria, Mourinho a fost prima opțiune pentru FC Porto, după ce clubul a renunțat la serviciile lui Octavio Machado. N-a durat mult și Mourinho și-a dezvăluit și aici geniul tactic.

În anul 2003, Porto condusă de la margine de Jose Mourinho a reușit să câștige campionatul foarte lejer, cu 27 de victorii în cele 34 de partide disputate. În același an, Mourinho și-a mai trecut în CV și Cupa Portugaliei, dar și Cupa UEFA.

În sezonul 2004, Porto ia din nou titlul de campioană cu Mourinho pe bancă. Nu a mai reușit să câștige și Cupa Portugaliei, însă în schimb a obținut cel mai râvnit trofeu european, deoarece la două săptămâni distanță a câștigat Champions League cu o victorie destul de clară, 3-0 în finala cu AS Monaco.

Mourinho pe banca lui Chelsea

Succesele repetate ale portughezului nu aveau să treacă neobservate de cei care investeau sute de milioane în fotbal. Miliardarul Roman Abramovic l-a dorit pe Mourinho la Chelsea, după despărțirea de Ranieri.

Jose nu a plecat deloc în condiții bune de la Porto, dar trebuia să facă acest pas. Mutarea la Chelsea i-a mai adus ceva, devenind cel mai bine plătit manager de club, cu 4.2 milioane de euro pe sezon, salariu ce i-a fost mărit repede la 5.2 milioane, o sumă record pentru acele vremuri (2004).

Nu a trecut mult timp și a venit și primul trofeu, Cupa Ligii Angliei, obținută în fața lui Liverpool. Apoi au venit două titluri de campioană pentru Chelsea, după o pauză de 50 de ani.

În doar 3 ani, Mourinho câștigă 6 trofee la Chelsea, dar nu a reușit să câștige trofeul mult dorit de Abramovic, Champions League. 

În perioada de la Chelsea, portughezul se alege cu porecla care îl urmărește apoi pe tot parcursul carierei sale - “The Special One”.

În luna septembrie 2007, pe fondul unor conflicte personale între lusitan și patronul echipei, Roman Abramovic, Mourinho se vede nevoit să întrerupă colaborarea cu albaștrii și să plece de la Chelsea.

Perioada Inter Milano

În luna iunie 2008, Mourinho îi ia locul unui alt titan al fotbalului, Roberto Mancini, pe banca lui Inter Milan, echipă pe partidele căreia poți să pariezi online la MozzartBet, iar înainte de asta poți să citești și păreri și recenzie despre Mozzart.

În scurt timp, în august 2008, Mourinho aduce deja primul trofeu la Milano, Inter câștigând Super Cupa Italiei în fața lui AC Milan.

Sezonul 2008-2009 a fost unul fantastic pentru Inter. Practic nu prea au avut adversari și au câștigat campionatul lejer cu Jose pe bancă.

Cu toate acestea, în Champions League lucrurile n-au mers conform așteptărilor, iar Inter era eliminată în optimi de Manchester United.

În 2009-2010 începe o campanie de transferuri, sosind aici Milito, Sneijder și Motta, iar cu o linie mediană consolidată, Mourinho a învins Chelsea în Champions League, răzbunându-se astfel pe Abramovic.

La finele sezonului, “The Special One” a reușit o triplă de vis: campionat, Cupa Italiei și Champions League.

Real Madrid

Real Madrid nu mai câștigase din 2002 Champions League și clubul a văzut că Mourinho a făcut minuni, câștigând într-un interval scurt competiția cu două cluburi diferite, cu stiluri diferite de joc.

Madridul a plătit astfel clauza de reziliere de 8 milioane de euro doar pentru a-l aduce pe Mourinho, iar portughezul a adus două trofee în 3 ani la club, dar nu și trofeul mult râvnit, Champions League.

După un sezon 2013 ratat, Florentino Perez a anunțat despărțirea de Jose Mourinho, contractul încetând amiabil.

Revenirea la Chelsea

Imediat după despărțirea de Real, Mourinho este rechemat la Chelsea unde semnează un contract pe o sumă foarte bună.

În sezonul de debut de la revenire, Chelsea termină campionatul pe 3 și ajunge în semifinale în Champions League, ceea ce evident că nu a fost rău, dar pretențiile conducerii erau mai mari.

Sezonul următor, Chelsea își adjudecă trofeul de campioană în Premier League fără emoții.

În 2015, după nouă meciuri soldate cu înfrângere în Premier League, Mourinho anunță că nu va mai continua pe banca tehnică, având iarăși un sezon de coșmar care a nemulțumit profund conducerea.

Manchester United

Portughezul ajunge la Man. United în vara lui 2016, iar echipa reușește să câștige un singur trofeu, Europa League în 2017. Nici sezonul următor nu a fost unul mai bun, lipsind în totalitate trofeele, iar Mourinho este demis pe data de 18 decembrie 2018.

Tottenham Hotspur

Pe 20 noiembrie 2019, Mourinho mai încearcă experiența unui club londonez, de data aceasta Tottenham. 

A obținut o victorie răsunătoare contra fostei sale echipe, Manchester United, a urcat pe primul loc în clasament pe 6 decembrie 2020 după o victorie cu Arsenal, dar tot nu a reușit să câștige vreun trofeu.

După 17 luni petrecute aici, cu doar câteva zile înainte de meciul cu Manchester City din Finala Cupei Ligii, Mourinho este demis.

AS Roma

În 2021 Mourinho revine în fotbalul italian, de data aceasta pe banca Romei. Clubul ajunge în finala Conference League și câștigă la limită titlul, fiind primul trofeu după 11 ani.

În sezonul 2022-2023, Roma ajunge din nou într-o finală europeană, Europa League, dar pierde în fața Sevillei și se bifează astfel o bornă negativă în CV-ul portughezului: este prima finală de competiție europeană pe care Mourinho o pierde, iar luna ianuarie 2024 vine cu demiterea lui Jose Mourinho.

Fenerbahce

Din luna iunie 2024, Jose Mourinho antrenează echipa Fenerbahce. Portughezul are un contract pentru 2 sezoane în Turcia și se așteaptă rezultate spectaculoase, însă oricare ar fi parcursul său, e clar că va rămâne pentru totdeauna unul dintre cei mai mari antrenori de fotbal din istorie.


Decizia ONJN nr. 907/19.05.2016

Stiri

Modifică setările cookies